Blogg

Hajkås

I helgen hade vi utfärd till Hajkås tillsammans med upptäckarscouterna från Sisjöns Scoutkår. Detta blev en helg som både ledare och scouter kommer minnas länge. Alla hade mycket roligt och många nya vänskapsband knöts.

Under helgen fick scouterna träffa rovdjurens beskyddare som delade in dem i tre patruller. Patrullernas samarbetsförmåga sattes hela tiden på prov genom utmaningar som belönades ju bättre samarbetet var.

 

IMG_4565

Rovdjurens beskyddare!

IMG_4571

Geografikunskaper sätts på prov genom ett annorlunda prov

IMG_4576

Lördagens lunch, korvstroganoff med ris

IMG_4586

En koja hann också byggas, här halvklar.

IMG_4588

Rovdjurens beskyddare i sin tårtbutik

IMG_4594

Frukost

IMG_4596

Söndagens lunch

 

 

Knivbevis!

Vi har börjat tälja hästar.

Idag har vi täljt dalahästar och lekt en rolig lek.

Vi har fått hästar som vi tränar tälja på, alexanders häst är bäst.

Det har funnits jättesnygga låtsasmustacher på mötet.

Vi har haft kul och jag har täljt sönder två pinnar.

Vi körde inte snöbollskrig och vi täljer tandpetare till Dracula.

Mycket mycket flisor i elden för att det ska bli eld när det regnar ute.

Första mötet!

Föräldrar har fått info från kåren och vi upptäckare började mötet med ”alle man i livbåten” därefter planerade vi för när föräldrarna skulle komma och scouterna fick vara ledare! Det blev täljning i sten och trä och en vernissage med teckningar om hur en kniv ska och inte ska användas!
Kul att scoutterminen äntligen är igång igen!

Ha respekt för knivarna!

Ha kul när du täljer men skär dig inte!

Upptäckarna har Börjat ta knivbevis wiee!

(null)

(null)

(null)

Schysst kompis!

Idag har vi lärt oss att vara schyssta kompisar. Det har varit en riktig rolig dag. Men det har också varit stökigt och inte så många lyssnade.

Vi har även fått testa på att samarbeta i en grupp där en var döv, en var blind och den tredje skulle se till att vi samarbetade. Det var svårt!

Egenskaper som är viktiga för en schysst kompis tycker vi är:
Ärlig
Vänskaplig
Omtänksam
Rättvis
Inte för kaxig
Vågar visa känslor
Tar rätt beslut
Respekterar andra
Ha samma intresse
Berättar inte tex hemligheter för andra
Ska vara fräsch
Snäll
Pillar inte med annat när man pratar 
Trevlig
Komplimanger
Hjälper i knipa
Snälla
Inte slåss 
Rik

Vi har också lärt oss hur man gör skuggfigurer på projektorn, hur det är att födas i olika länder med olika förutsättningar, om olika problem som andra barn har i världen och att det bara är 0.08% chans att man föds i Sverige.

IMG_7315.JPG

IMG_7318.JPG

IMG_7316.JPG

IMG_7317.JPG

IMG_7313.JPG

IMG_7314.JPG

IMG_7319.JPG

Skattjakt på Brännö

Idag har vi varit på Brännö tillsammans med Sisjöns scoutkårs upptäckarscouter. I patruller med scouter från båda kårerna gick hade vi skattjakt som innehöll chiffer, drakbygge, magnetfiske, teprovning och samarbete genom att göra en jätteknop. Efter varje löst uppgift fick patrullerna en kartbit och efter pusslande av kartbitar hittades tillslut skatten.

 

Några kommentarer från scouter efter dagen:

* Vi letade efter ledtrådar för att hitta skatten och koden till låset på skatten fanns i chokladen!

* Vi har gått och letat efter en skatt som innehöll lyktor och påsar med bajs (chokladpudding)

* Vi gick så mycket att vi fick ont i stortårna

*  Det roligaste var att skicka iväg lyktorna, fast våran kraschade i vattnet

2014-11-16 12.23.30

2014-11-16 12.47.22

2014-11-16 15.42.35

2014-11-16 16.24.12

 

 

Hajkbrickor!

Idag har vi gjort hajkbrickor, vi har slipat och använt brännpenna och lackat med klarlack. Det var roligt och jag lärde mig att använda brännpenna bättre.

Det är olika hajkbrickor i USA och i Sverige. När man får märken i USA så sparar man dom genom att sätta dom på en hajkbricka. I Sverige kan man använda den till allt möjligt t.e.x. som skärbräda, frisbee, sittunderlägg, man kan skada någon med den men tänk  att det gör ont på den du slår.

IMG_4316.JPG

IMG_4315.JPG

IMG_4319.JPG

IMG_4320.JPG

Upptäckare på hög höjd!

Idag har vi varit och klättrat. Scouterna har fått svara på frågor om vad de tycker om klättring, hur deras armar känns och hur de kommer att kännas imorgon. Här kommer deras svar!

Roligt, roligt, lite svårt, roligt, kul, roligt, roligt, roligt, roligt och jag har klarat hela vägen upp på alla väggar jag provat!

Idag känns mina armar bra, som spaghetti, bra, bra och svettiga.
Imorgon kommer mina armar ha träningsvärk, säga aj, göra ont, kännas bra och kännas ganska bra.

IMG_7032.JPG

IMG_7030.JPG

IMG_7028-0.JPG

IMG_7034.JPG

Överlevnadsarmband!

IMG-4025.JPG

Idag gjorde vi överlevnadsarmband på avdelningsmötet, det var så roligt att vi inte ens hann med att blogga på mötet.
Armbanden tillverkades av ett snöre som kallas ”Paracord”, vilket är en typ av rep som ursprungligen användes för fallskärmar och är därför mycket stark.

/Elina & Enya via Daniel

Demokratimöte

IMG-3958.JPG

Igår hade vi ett möte om demokrati där scouterna fick lära sig hur Scouternas organisation hänger ihop och hur man som scout kan påverka hela organisationen.

De fick också tillfälle att skriva motioner (förslag på förändring) till kårens årsmöte som äger rum den 12:e oktober.

 

Hajk i vättlefjäll!

IMG-3902.JPG

Tidigt på lördagsmorgonen den 13:e september  åkte 7 upptäckare och 4 ledare till Vättlefjäll, en pärla i norra Göteborg!

 

Vi började direkt med att bege oss mot den tänkta lägerplatsen, alldeles intill en av sjöarna. På vägen dit passade vi bland annat på att ta en geocache, som vi hjälptes åt att hitta.

Ledarna Kristina och Daniel som skulle transportera materialet till lägerplatsen lyckades ta fel väg och hamnade på något sätt mitt i skogen och var tvungna att ta sig rakt genom skogen med en kärra fullastad med material, minst sagt en utmaning!

Väl framme vid lägerplatsen började vi direkt att laga lunch, det blev kycklingtacos!

När alla var mätta och belåtna var det dags att sätta upp de två vindskydden som skulle bli vår bostad för natten. Efter en stunds förvirring lyckades vi tillslut, tack vare bra samarbete och några kluriga knopar få upp dem.

På eftermiddagen begav sig scouterna iväg för att hitta fler geocacher och ”hitta ut”-stolpar. Under tiden förberedde ledarna inför kvällens festmåltid, som innebar trerätters finmiddag!

 

Söndagsmorgonen startade med en kall vind, så det gällde att få på sig ordentligt med kläder direkt när man gått upp ur sovsäcken.

När alla hade vaknat till liv och fått i sig frukost och packat våra packningar gav vi oss iväg för att möta upp kårens övriga medlemmar som deltog på kårdagen, som också anordnades i Vättlefjäll. På en klipphäll åt vi tillsammans med de andra lunch och njöt av höstsolen som nu hade kommit fram och strålade med sin värme!

Scouterna fick sedan paddla tillbaka till samma ställe som vi hade startat vid på lördagen, medans ledarna gick runt sjön med det material vi hade med oss.

Här kommer lite bilder på vad som hände under hajken!

 

 

Tack för en väldigt trevlig hajk!

/Upptäckarledarna